درمان خشکی پوست نوزاد در فصل‌های تابستان و زمستان

درمان خشکی پوست نوزاد در فصل‌های تابستان و زمستان

شنبه 9 دی 1402
نوزادان به دلایل زیادی به خشکی پوست دچار می‌شوند. با دانستن دلایل هر کدام از حساسیت‌ها می‌توان به راه‌های ساده برای درمان خشکی پوست نوزاد رسید.

خشکی یکی از رایجترین آسیب‌های پوستی است که برای هرکسی و در هر سنی اتفاق می‌افتد. برای نوزادان نیز به دلیل حساسیت شدید پوستی و استفادۀ مداوم از پوشک، امکان خشکی و بروز حساسیت بسیار بالاست. با سرد شدن هوا و شروع فصول پاییز و زمستان، دلایل فصلی هم به عوامل خشکی پوست نوزادان اضافه می‌شوند.

خوشبختانه علائم خشکی پوست نوزاد خیلی سریع خودشان را نشان می‌دهند و درمان آن هم بسیار راحت است. با مراقبت‌های ساده و سریعی می‌توان کلیه خشکی‌های پوست در نوزادان، کودکان و بزرگسالان را با هر دلیلی که باشند، درمان کرد.

علائم خشکی پوست در نوزادان چیست؟

فرقی نمی‌کند دلایل خشکی پوست نوزاد چه باشد، علائم زیر رایج‌ترین نشانه‌های خشکی پوست در نوزادان است:

  • ایجاد ترک و لبه‌های خشکیده روی پوست
  • زبر و ضخیم‌تر شدن پوست
  • تغییر رنگ پوست به لکه‌های سفید، قرمز یا خاکستری
  • خارش شدید
  • پوسته پوسته شدن

خشکی پوست نوزادان در تابستان و فصول گرم

ترس از آفتاب‌سوختگی و سردرگمی انتخاب کردن لباس مناسب برای نوزادان، به یکی از مهم‌ترین چالش‌های والدین در فصول گرم تبدیل شده. بهتر است در فصول گرم از قراردادن نوزاد در هوای گرم و مرطوب خودداری کنید.

از لباس‌های نخی و سبک برای پوشاندن نوزاد استفاده کنید و تا حد ممکن از هیچ نوع ضدآفتابی برای پوشاندن پوست صورت و بدن نوزاد استفاده نکنید تا امکان ابتلا به خشکی پوست نوزاد در تابستان را کاهش دهید.

خشکی پوست نوزادان در زمستان و فصول سرد

سرمای هوا باعث خشکی پوست نوزاد می‌شود. در فصول سرد از لباس گرم و مناسب برای پوشاندن نوزاد استفاده کنید. با استفاده از مرطوب‌کننده یا وازلین بچه، از پوست کودکانتان محافظت کنید؛ چراکه یکی از مهم‌ترین عوامل جلوگیری از خشکی پوست نوزاد در زمستان بهحساب می‌آیند.

یکی دیگر از عوامل خشکی پوست نوزاد در زمستان، پوشاندن نوزاد با لباس‌های ضخیم و زبر است. بهتر است از لباس‌های لایه لایه استفاده کنید تا جریان هوا در میان لایه‌های لباس قرار گرفته و از عرق‌سوز شدن نوزاد جلوگیری کند.

جدای از پوست بدن نوزاد، پوست صورتش نیز در برابر سرمای فصول سرد بی‌دفاع است. سعی کنید صورت نوزاد را تا جای ممکن با پتو بپوشانید تا سرما نخورد. اگر نوزادتان سرما خورده، سعی کنید مرتباً از نرم‌کننده یا وازلین برای مرطوب نگه داشتن پوست بینی‌اش استفاده کنید.

 چه عواملی باعث خشکی پوست نوزاد می‌شود؟

خشکی پوست درنتیجه از دست دادن رطوبت به وجود می‌آید. برای انواع پوست‌ها، خصوصاً پوست حساس نوزادان، تغییر کردن یکی از عادت‌های روزانه هم می‌تواند باعث از بین رفتن رطوبت و ایجاد خشکی پوست شود.

حمام طولانی

استحمام طولانی نوزادان، به دلیل قرار گرفتن طولانی‌مدت در آب نیمه_گرم و بودن در مجاورت بخار حمام، باعث خشکی پوست می‌شود. سطح پوست نوزادان به‌طور طبیعی از غدد چربی پوشیده شده و حمام طولانی می‌تواند این غدد را از دست داده و درنتیجه پوست را خشک کند.

براساس مقاله Avoiding Dry Winter Skin in Babies and Toddlers (جلوگیری از خشکی پوست بچه  و نوزاد در زمستان)، زمان استحمام نوزادان خود را به کمتر از 10 دقیقه محدود کنید، چراکه حمام‌های کوتاه یکی از روشهای مهم برای جلوگیری از خشکی پوست نوزاد یا کودک شما محسوب میشوند.

تغییرات آب‌وهوایی

تغییرات آب‌وهوایی مثل بیش‌ازحد سرد یا گرم شدن هوا هم می‌تواند یکی از دیگر از دلایل خشکی پوست نوزاد باشد. به همین دلیل هم توصیه می‌شود که حتماً در فصول سرد پاییز و زمستان از مرطوب‌کننده برای مراقبت پوستی نوزادان استفاده شود.

کمبود آب بدن

یکی دیگر از دلایل رایج خشکی پوست، کمبود آب بدن نوزاد است. بسیاری از والدین به‌دلیل شیرخوار بودن نوزادشان فراموش می‌کنند آب موردنیاز بدن نوزاد را تأمین کنند. متأسفانه این نوع خشکی پوست درمان طولانی‌تری دارد.

شوینده‌ها و مراقبت‌های پوستی نامناسب

استفاده از شوینده‌های نامرغوب صابون یا مراقبت‌های پوستی نامناسب، مثل لوسیون‌هایی که پایه الکلی دارند، رطوبت پوستی را از بین برده و پوست نوزاد را دچار خشکی و یا حتی آسیب‌ها و حساسیت‌های شدیدتر می‌کند.

درمان خشکی پوست نوزاد با مصرف روزانه وازلین اطفال

برای پیشگیری از خشکی پوست نوزاد چه کنیم؟

  • مدت زمان استحمام نوزاد را به 10 دقیقه محدود کنید.
  • از شوینده‌های مخصوص نوزادان استفاده کنید.
  • پس از استحمام، از وازلین مخصوص نوزادان برای حفظ رطوبت نوزاد استفاده کنید.
  • از لباس‌های نخی و لطیف برای پوشاندن بدن نوزاد استفاده کنید.
  • صابون یا شوینده را از همان ابتدا در وان نوزاد نریزید.
  • از دستگاه رطوبت‌ساز در اتاق نوزاد استفاده کنید.
  • از مصرف پودر بچه و عطر بچه خودداری کنید.
  • لباس‌های نوزاد را با شوینده‌های مخصوص نوزادان بشویید.
  • دقت کنید در فصول سرد به‌اندازۀ کافی لباس به تن نوزاد کنید تا در اثر سرمای هوا آسیبی نبیند.
  • به آب بدن نوزاد خصوصاً در فصول گرم سال دقت کنید.

راهکارهای مراقبت و درمان خشکی پوست نوزاد چیست؟

امن‌ترین و کاربردی‌ترین راه برای درمان حساسیت‌های پوستی کودکان و نوزادان استفاده از مواد مراقبتی و بهداشتی استاندارد و استریل است که تا حد ممکن از موادطبیعی ساخته شده باشد.

یکی از محصولات مراقبت و درمان پوستی مناسب کودکان و نوزادان وازلین است که از آن می‌توان برای پیشگیری و درمان انواع حساسیت‌ها به‌ویژه خشکی پوست استفاده کرد. برای افزایش عملکرد وازلین اطفال، می‌توان از وازلین با ویتامینه‌های افزوده مثل وازلین اطفال کالندولا با 8% زینک اکساید، وازلین هایژن پلاس کودک و... استفاده کرد.

پیشگیری از خشکی پوست نوزاد با مرطوب نگه داشتن پوست

در چه صورت خشکی پوست نوزاد نیاز به درمان متخصص دارد؟

خشکی پوست یکی از رایج‌ترین حساسیت‌های پوستی در میان نوزادان است. پوست نوزاد با لطافت بالایی که دارد می‌تواند به‌راحتی آسیب دیده و واکنش‌های آلرژیک نشان دهد.

 همان‌طور که در این متن اشاره شد، بهتر است پیش از درمان خشکی پوست نوزاد، دلیل و منشأ آن را پیدا کرده و به دنبال راهی برای ریشه‌کن کردن آن باشیم.

در قدم دوم بهتر است با استفاده از راهکارهای گفته شده، از بروز حساسیت و خشکی پوست نوزاد پیشگیری کرد. داشتن یک روتین پوستی مداوم و با استفاده از محصولات مراقبتی و بهداشتی مطمئن می‌تواند سلامت نوزاد را تضمین کند.

همانطور که بالاتر هم گفته شد، خشکی پوست در نوزادان اتفاق رایجی است و نیازی نیست برای هر خشکی و حساسیتی به متخصص مراجعه کرد؛ اما درصورتی‌که نشانه‌های زیر روی پوست نوزاد دیده شد، بهتر است تحت مراقبت و ویزیت متخصص قرار بگیرد.

  • ایجاد ترک‌های بزرگ و عمیق به همراه خونریزی،
  • خارش بیش‌ازحد پوست که باعث ناآرامی نوزاد می‌شود،
  • عفونت کردن یا زرد شدن لکه‌های پوستی نوزاد
  • خشکی پوستی که به تب نوزاد ختم شود.

در بیشتر موارد وجود لکه‌های قرمز خارش‌دار از عوارض خشکی پوست نوزاد به‌حساب می‌آید؛ اما اگر این لکه‌ها ماندگارتر از حالت معمول‌اند و یا با وجود مراقبت‌های دائمی، خارش و ناراحتی نوزاد را از بین ‌نمی‌رود می‌توان احتمال اگزما هم داد.

بااین‌حال، حتی اگزما هم حساسیت پوستی ساده‌ای است که می‌توان آن را با مراقبت‌های ساده‌ای مثل مرطوب نگه داشتن درمان کرد. اگر لک‌های پوستی نوزاد مقاوم‌اند یا باوجود مراقبت‌های دائمی خارش و ناراحتی نوزاد از بین نمی‌روند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی؛ مراقب پوست نوزاد خود باشید

در این مقاله سعی کردیم تا موارد مختلفی را برای درمان خشکی پوست نوزاد و دلایل ایجاد آن را بررسی کنیم. تغییر فصل، لباس‌های زبر و ضخیم، استحمام طولانی و ... از دلایل ایجاد خشکی پوست در نوزادان معرفی شد.

مرطوب نگه‌داشتن پوست نوزاد با استفاده از وازلین یا مرطوب‌کننده‌های مخصوص، رعایت روتین مراقبت پوستی، حمام کوتاه‌مدت و... دیگر روش‌ها بهعنوان روش‌های درمان و پیشگیری از خشکی پوست نوزادان معرفی شد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.